Almanya'da koalisyon hükümeti, tüm vatandaşlara Dijital Vatandaş Hesabı (Bürgerkonto) açmayı zorunlu hale getiriyor. Bu yeni uygulama, kamu hizmetlerinde dijital dönüşümü hızlandırmayı hedefliyor. Yeni sistemle, devlet daireleriyle yapılan işlemler dijital platformlar üzerinden yapılacak ve tüm belgeler, başvurular merkezi bir platformda toplanacak.
Vatandaşlar, Dijital Vatandaş Hesabı sayesinde vergi beyannamesi, çocuk yardımı başvurusu gibi işlemleri birkaç tıklama ile kolayca gerçekleştirebilecek. Ayrıca, sistem sayesinde hem vatandaşlar hem de kamu kurumları zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak. Yasaya göre her vatandaş bir kez kayıt olacak ve bu kayıttan sonra, federal, eyalet ve yerel düzeydeki tüm kamu hizmetlerine tek bir merkezden erişebilecek.
Sistem, "bir kez bilgi verme" prensibiyle çalışacak; yani yüklenen bilgiler tüm kamu kurumları tarafından erişilebilir olacak ve vatandaşlar her işlem için ayrı başvuru yapmayacak.
Teknolojiye uzak olan vatandaşlar için destek noktaları kurulacak ve şirketler için özel giriş sistemleri geliştirilecek. Bu sayede yeni işletmeler 24 saat içinde açılabilecek.
Ancak, sistemin veri güvenliği konusunda bazı endişeler dile getiriliyor. Özellikle siber saldırı riski ve dijital okuryazarlığı düşük bireylerin sisteme erişimde zorlanabileceği ifade ediliyor. Almanya'daki yeni planın, Avrupa Birliği'nin 2026 yılına kadar devreye almayı planladığı "EUDI Wallet" dijital kimlik sistemiyle uyumlu olması öngörülüyor.