Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uzmanlarının yayımladığı analiz, Eylül 2023-Nisan 2025 döneminde uluslararası piyasalarda yüzde 77 oranında artan altın fiyatlarının, Türkiye'deki konut ve otomobil piyasalarına talep artışı olarak yansıdığını ortaya koydu.

"Altın Fiyatı Kaynaklı Servet Artışının Konut ve Otomobil Piyasalarına Etkisi" başlıklı blog yazısı, TCMB'de müdür olarak görev yapan Mehmet Selman Çolak ve uzman Mehmet Emre Şamcı tarafından hazırlandı ve Merkezin Güncesi platformunda yayımlandı.

Analizde, altın mevduat oranı yüksek olan illerde konut fiyatlarının 2023'ün son çeyreğinden itibaren ortalama yüzde 11 ilave artış gösterdiği belirtildi. Bu artışın özellikle ipoteksiz satışlarda yoğunlaştığı, bunun da hanehalkının altın bazlı servetini kredi kullanmadan konuta yönlendirdiğini gösterdiği ifade edildi.

Konut Satışları Fiyatlara Yansıdı

Konut satış adedinde anlamlı bir değişiklik tespit edilmese de, artışın konut arzının sınırlı olması nedeniyle fiyatlara yansıdığı kaydedildi. Yani, artan talep daha çok konut fiyatlarında yükseliş şeklinde kendini gösterdi.

Temmuz’a Kadar Beklemeyen Her Ay 7 Bin Lira Kaybedecek! Temmuz’a Kadar Beklemeyen Her Ay 7 Bin Lira Kaybedecek!

Otomobil Talebi de Etkilendi

Otomobil piyasasında ise altın fiyatlarındaki artışın satış adetlerine doğrudan etki ettiği bildirildi. Özellikle altın mevduatı oranı yüksek illerde otomobil satışlarının arttığı vurgulandı. Otomobil arzının daha esnek olması nedeniyle talep artışı, konuttan farklı olarak satış rakamlarına yansıdı.

Servet Etkisi Talebi Diri Tutuyor

Uzmanlar, altın fiyatlarındaki yükselişin servet etkisi yarattığını, bunun da ekonomik koşullara rağmen konut ve otomobil talebini canlı tuttuğunu belirtti. Konut ve otomobil gibi dayanıklı tüketim mallarındaki hareketlilik, yatırımcıların portföy tercihlerini ve yerel ekonomiyi de doğrudan etkiliyor.