Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki bir tatil sitesinde yaşayan Meral Algün, Temmuz 2024’te tesettür mayo ile ortak kullanım havuzuna girdiğinde, havuz görevlisi ve site yöneticisi tarafından “yasak” gerekçesiyle havuzdan çıkartıldı. Olay sonrası Algün, durumu emniyete bildirerek şikâyetçi oldu. Bunun üzerine Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve “İnanç, düşünce ve kanaat özgürlüğünün engellenmesi” suçlamasıyla site yöneticisi ve görevliyi gözaltına aldı. Zanlılar, ifadelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Samsun’da 225 İşçi Tavuk Yemeğinden Zehirlendi Samsun’da 225 İşçi Tavuk Yemeğinden Zehirlendi

Olayın ardından Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) devreye girdi. Kurum, yaptığı değerlendirme sonucunda tatil sitesi yönetimine din ve inanç temelli ayrımcılık yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle 150 bin lira idari para cezası uyguladı.

TİHEK, kararında, Algün'ün dinine dayalı olarak farklı bir muameleye tabi tutulduğuna dair somut delillerin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın görüşüne atıfta bulunarak, tesettür mayo ile diğer mayo türleri arasında hijyen açısından bir fark bulunmadığını vurguladı. TİHEK, site yönetiminin “Haşemayla havuza girilmez” gibi bir kural koyarak, Algün’ün inancına dayalı kıyafet tercihini hedef aldığını ifade etti.

Kurul, yapılan müdahalenin ölçülülük ilkesine uymadığını ve meşru bir amaca hizmet etmediğini belirterek, doğrudan ayrımcılık yapıldığını kaydetti. Sonuç olarak, Düzce'deki tatil sitesine, ayrımcılık yasağını ihlal ettikleri için 150 bin lira idari para cezası verildi. TİHEK, bu tür kararların toplumsal etkilerine dikkat çekerek, benzeri olayların önlenmesi amacıyla caydırıcı rol oynayacağını vurguladı.