İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görsellerinin İstanbul’daki toplu taşıma araçlarında yasaklandığına dair haberler, 23 Mayıs Cuma günü gündeme oturdu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kaynakları, söz konusu yasağın yeni olmadığını, 24 Mart tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen resmi yazı ile talimatlandırıldığını açıkladı.

İBB yetkilileri, Euronews Türkçe’ye yaptıkları açıklamada, “Bu yeni bir gelişme değil. Talimat mart ayında geldi. Belediyemizde yer alan posterler daha sonra indirildi” dedi. Üst düzey bir yetkili ise, "Savcılığın yazısı zaten dikkate alınıyordu. Toplu taşımada sesi ve görüntüsü zaten kullanılmıyordu. Kalan görseller yavaş yavaş kaldırılıyor," bilgisini paylaştı.

Yalnızca İmamoğlu Değil

24 Mart’ta iletilen bu talimat yalnızca Ekrem İmamoğlu’nu değil; hakkında soruşturma yürütülen diğer CHP’li belediye başkanlarını da kapsıyor. Aralarında Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in de bulunduğu isimlerin afişlerinin de toplatılması öngörülüyor.

CHP'den Tepki

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, 25 Mart’ta X (eski Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, ilçe başkanlıklarına polis eşliğinde yazılar gönderildiğini belirtti. “Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu ve belediye başkanlarımızın fotoğraflarını, posterlerini indirecekmişiz. Ne yapacağımızı söyleyeyim; daha fazla Ekrem İmamoğlu bayrağı asılması talimatımdır” diyerek yasak kararına tepki gösterdi.

Fetih Kutlamalarıyla Bağlantılı mı?

İBB kaynakları, 29 Mayıs’ta gerçekleşecek İstanbul’un fethi kutlamaları öncesinde bu talimatın tekrar gündeme getirilmiş olabileceğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: "Örgütsüz Türkiye hedefi bölge istikrarına büyük katkı sağlayacak" Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: "Örgütsüz Türkiye hedefi bölge istikrarına büyük katkı sağlayacak"

Ne Olmuştu?

İmamoğlu, 18 Mart'ta üniversite diplomasının iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış, 23 Mart’ta ise “yolsuzluk” suçlamasıyla tutuklanarak Marmara Cezaevi'ne gönderilmişti. Aynı gün CHP tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilen İmamoğlu’nun tutuklanması, Türkiye’nin dört bir yanında büyük çaplı protestolara neden oldu.

Polisin biber gazı, tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği gösterilerde, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 1.100'den fazla kişi gözaltına alındı. Sosyal medya platformu X'te yüzlerce hesap engellendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 25 Mart’taki kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada protestoları “şiddet hareketi” olarak nitelendirdi.