İzmir Körfezi’nde yaşanan çevre kirliliği sonrası sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Suzer, 2024 Aralık ve 2025 Mart aylarında körfezden alınan su örneklerinin değerlendirmesini paylaştı.
Suzer, geçtiğimiz yaz aylarında yüksek sıcaklık, düşük rüzgar, düşük oksijen satürasyonu ve evsel-endüstriyel kirliliğin etkisiyle İç Körfez’de yüksek oranda amonyak tespit edildiğini ve balık ölümleri yaşandığını hatırlattı. Ancak Mart 2025’te yapılan ölçümlerde amonyak seviyelerinin normale döndüğünü ve çözünmüş oksijen miktarının litre başına 6 miligrama yükseldiğini belirtti.
Suzer, bu gelişmenin olumlu olduğunu vurgularken, “Körfez tamamen iyileşti diyemeyiz. Yaz sıcaklıklarının yeniden yüksek olması bekleniyor, bu da plankton patlamalarını tetikleyebilir” uyarısında bulundu.
Ayrıca Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. Faz ünitesinin devreye alınmasının orta vadede iyileşmeye katkı sağlayacağını dile getiren Suzer, denetimlerin artırılması, kaçak deşarjların önlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Körfezin sığ yapısı ve su hareketlerinin yavaşlığı nedeniyle ekolojik değişimlerin kolayca yaşanabileceğini ifade eden Suzer, “Şu anki veriler umut verici, ancak yaz dönemi için kesin konuşmak zor. İyi bir arıtma sistemiyle bu sorunların önüne geçmek mümkün” dedi.