SAĞLIK

MR’da Yapay Zeka Dönemi: Alzheimer Teşhisinde Yeni Umut

Türk Manyetik Rezonans Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Kantarcı, yapay zekanın MR teknolojisine entegrasyonu sayesinde Alzheimer ve bazı kanser türlerinin çok erken evrede teşhis edilebileceğini söyledi.

Türk Manyetik Rezonans Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mecit Kantarcı, 29. Türk Manyetik Rezonans Derneği Yıllık Bilimsel Toplantısı öncesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Prof. Dr. Kantarcı, yapay zekanın insan yaşamının her alanında etkili olmaya başladığını belirterek, MR teknolojisinde sağladığı katkılara dikkat çekti.

Yapay zekayla entegre edilen MR cihazlarının, radyologların işini kolaylaştıracağını ve teşhis süreçlerini hızlandıracağını belirten Kantarcı, "Daha doğru, daha kaliteli raporlar üretir hale geleceğiz. Çekim süreleri yüzde 30 ila 70 arasında kısalacak. Bu sayede klostrofobisi olan hastalar daha az süre cihaz içinde kalacak" dedi.

Prof. Dr. Kantarcı, yapay zekanın insan gözünün rutin protokollerle fark edemediği detayları saptayabileceğini vurguladı. Alzheimer hastalığında, beyindeki bazı bölgelerde görülen hacim kayıplarının erken evrede tespit edilebildiğini söyleyen Kantarcı, "Alzheimer gibi hastalıkları önceden fark edip tedbir alma şansımız olacak" dedi.

Yapay zekanın ayrıca karaciğer, akciğer ve meme tümörlerinin erken teşhisinde de etkin rol oynadığını belirten Prof. Dr. Kantarcı, bu sistemlerin radyologlara şüpheli bölgeleri işaretleyerek ileri tetkik yapılmasını önerdiğini aktardı.

“Ülkemizde de bu konuda önemli gelişmeler kaydediliyor” diyen Prof. Dr. Kantarcı, sağlık teknolojilerinde yapay zekayla birlikte teşhis ve tedavi süreçlerinde büyük ilerlemeler sağlanacağının altını çizdi.