Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Türkiye’nin deprem riskine karşı yerli sismik izolatör üretiminde önemli bir adım attığını ve bu teknolojinin ülke genelinde daha geniş bir şekilde kullanılmasının faydalı olacağını belirtti. Bayhan, "Bu sistemin maliyeti, büyük inşaatlarda inşaat maliyetinin %5-6’sı, küçük konutlarda ise %10 civarında. Türkiye olarak bu farkındalığı artırmalıyız" dedi.
Sismik izolatörler, depremlerin dinamik yüklerini üst yapıya daha az ileterek binaları korur ve can kaybını engeller. Türkiye, yerli üretimle sismik izolatörlerin maliyetini düşürürken, Kahramanmaraş ve Hatay'daki hastanelerde bu sistemin başarıyla kullanıldığını görmekte. Prof. Dr. Bayhan, özellikle okullar, hastaneler, cezaevleri gibi önemli kamu yapılarının sismik izolatörle inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özdemir de, Türkiye'nin bu alanda dünya rekorları kırdığını vurgulayarak, "Dünyadaki en büyük sismik izolatörlü 10 yapının 9'u Türkiye'de bulunuyor. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, dünyanın en büyük sismik izolatörlü yapısı" dedi.
Sismik izolatörlü yapılar, Türkiye'nin depreme dayanıklılığını artırmak ve ekonomik kayıpları azaltmak adına önemli bir çözüm sunuyor. Uzmanlar, bu teknolojinin daha fazla kullanılması gerektiğini ve hızlı bir şekilde yaygınlaştırılmasının ülkenin deprem güvenliği açısından kritik olduğunu belirtiyor.