SAĞLIK

Sivas, Tokat ve Yozgat’ta KKKA vakaları artıyor: Dikkat edilmesi gereken belirtiler neler?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü, Sivas, Tokat ve Yozgat’ta yaygınlaşmaya başladı. Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, kene temasının ardından ortaya çıkabilecek belirtiler ve korunma yöntemleri hakkında uyarılarda bulundu.

Sivas, Tokat ve Yozgat çevresinde özellikle bahar ve yaz aylarında artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü, kene ısırığıyla insanlara bulaşarak ölüm riskini beraberinde getiriyor. Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, virüsün bulaşma şekilleri, belirtileri ve korunma yöntemleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bakır, KKKA’nın 2001 yılından itibaren bölgede görüldüğünü belirterek, “Mart ve Nisan aylarında başlayıp Ağustos ve Eylül aylarında sona erse de bazen yıl boyunca görülebilen, kanama ile seyreden bir hastalıktır. Kene, kan emerek yaşayan bir canlıdır ve insanlara tutunarak virüsü bulaştırabilir” dedi. Ayrıca, hayvandan kene temizlerken kenenin vücut sıvılarıyla temasın da virüsün bulaşmasına neden olabileceğini vurguladı.

Korunma konusunda kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açık bölgelerinin kapatılmasının önemine değinen Prof. Dr. Bakır, “Uzun pantolon, çorap ve çizme giymek kenenin tutunmasını engeller. Kırsal alandan dönen kişilerin vücutlarını kene açısından kontrol ettirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

KKKA’nın belirtileri arasında halsizlik, kırgınlık, ateş, vücut ve kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı ve ishal yer alıyor. “Kanama tüm vakalarda görülmeyebilir ancak belirtiler genellikle 3-5 gün içinde ortaya çıkar” diyen Prof. Dr. Bakır, kene teması sonrası bu belirtileri gösterenlerin mutlaka sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.