Türkiye’nin uzay alanındaki yerli ve milli kabiliyetlerinin simgesi olan İMECE uydusu, “GÖKTÜRK 2B” adıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı. “İMECE Uydu Sistemi Projesi Kabul ve Envantere Alma Töreni”, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), TÜBİTAK, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın katılımıyla Ankara’daki Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı’nda düzenlendi.

Yüksek Yerlilikle Üretildi
TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Nefes, törende yaptığı konuşmada İMECE’nin yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini belirterek, “Uydu şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emrinde. TUSAŞ’ta yürütülen çalışmalarla bu tecrübe ihracata dönüşüyor” dedi.

Güvensiz Telefon ve Hoparlöre Yasak Güvensiz Telefon ve Hoparlöre Yasak

İMECE Artık GÖKTÜRK 2B
Uzay Komutanı Hava Pilot Albay Dr. Çınar, İMECE’nin adının Hava Kuvvetleri Uydu İsimlendirme Standartları gereği “GÖKTÜRK 2B” olarak belirlendiğini açıkladı. Albay Çınar, “Uzay artık askeri caydırıcılıkta kilit rol oynuyor. Bağımsız ve sürekli varlık göstermek bir zorunluluk haline geldi” ifadelerini kullandı.

Görüntü TSK ve Kamuya Hizmet Edecek
Keşif Uydu Tabur Komutanı Hava Savunma Yarbay Ayan ise İMECE’nin 680 kilometre irtifada, saniyede 7,5 kilometre hızla görev yaptığını belirterek, “Uydu, TSK ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu yüksek çözünürlüklü görüntüleri sağlayacak” dedi.

Teknolojik Kazanımlar
İMECE uydusu, yalnızca elektro optik kamera değil; elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcılar, haberleşme ekipmanları, güç dağıtım sistemleri ve yer yazılımları gibi birçok alt sistemiyle tamamen yerli olarak geliştirildi.

İhracat Hedefi
TÜBİTAK UZAY, İMECE’den elde edilen teknolojik kazanımları “İMECE-2” ve “İMECE-3” projeleriyle ileriye taşımayı ve yüksek çözünürlüklü elektro optik kamerayı ihraç etmeyi hedefliyor.

Türkiye böylece, yer gözlem uydularını tamamen milli imkanlarla üretip işletme yetkinliğine sahip sayılı ülkeler arasındaki yerini sağlamlaştırdı.