Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni etkisi altına alan kuraklığın tarımsal üretime verdiği zararları yerinde incelemek üzere bölgeye saha ziyareti gerçekleştirdi. İlk durağı Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi Kapaklı Mahallesi olan Bayraktar, burada kuraklıktan etkilenen arpa ve mercimek tarlalarını inceledi.
Bayraktar, Şanlıurfa’nın ardından Batman, Mardin, Şırnak ve Diyarbakır illerini de kapsayan inceleme turunda bulundu. Basına yaptığı açıklamada, kuraklığın Güneydoğu'da ciddi verim kayıplarına yol açtığını belirten Bayraktar, “Ne arpa kalmış ne buğday kalmış ne mercimek kalmış. Kuru alanda yüzde 100’e varan zarar var” diyerek tablonun ciddiyetine dikkat çekti.
Bayraktar şu ifadeleri kullandı: “Nisan ayında 65 ilimizde don yaşandı. 22 ilimizi gezdim, meyve bahçeleri büyük zarar gördü. Şimdi de kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız. Şanlıurfa, buğday, arpa ve mercimek üretiminde ülkemizin öncüsü konumunda. Ancak bu yıl yeterli yağış alınmadı. Kuraklık hem verimi hem kaliteyi düşürecek.”
Bayraktar, doğal afetlerin artışına da dikkat çekerek şunları söyledi: “2014 yılında yaklaşık 400 olan doğal afet sayısı, 2024’te 1.257’ye ulaştı. 2025’e de doğal afetlerle girdik. Tarımsal üretim açık havada yapılıyor. Kuraklık, don, dolu, hortum gibi olaylar üreticiyi çok zor durumda bırakıyor. Bu nedenle devletin desteği, çiftçimiz için hayati önem taşıyor.”
Tarımda yaşanan yapısal sorunlara da değinen Bayraktar, kırsaldan göç ve gençlerin tarımdan uzaklaşmasının ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı: “Tarımda nüfus yaşlandı, gençleri tarımda tutamıyoruz. 18-32 yaş arası gençlerin oranı sadece yüzde 5. Gençleri tarımda tutamazsak, gıda güvenliğimizi sağlayamayız. Bu afetler göçü tetikleyebilir. Çiftçimizin devleti yanında hissetmeye ihtiyacı var.”
Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptıkları son ziyarette afetler ve üreticilerin talepleri hakkında kapsamlı bilgi sunduklarını da sözlerine ekledi.