EKONOMİ

Türkiye, OECD Ülkeleri Arasında En Uzun Çalışma Süresine Sahip Ülke

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik çalışma süresiyle Kolombiya’nın ardından ikinci sırada yer aldı. Haftada 60 saatten fazla çalışanların oranı ise Türkiye’de OECD ortalamasının üç katı.

Türkiye, işçilerin haftalık çalışma süresi bakımından OECD ülkeleri arasında en üst sıralarda yer alıyor. OECD’nin 2022 yılına ait verilerine göre, Türkiye'de haftalık ortalama çalışma süresi 45,7 saat olarak hesaplandı. Bu veriyle Türkiye, 47,6 saatlik ortalama ile zirvede bulunan Kolombiya’nın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Meksika 45 saatle üçüncü, Kosta Rika 44,6 saatle dördüncü, Şili ise 42,6 saatle beşinci sırada yer aldı. Türkiye’yi izleyen diğer ülkeler ise sırasıyla Polonya, Portekiz, Macaristan, Çekya ve Slovakya oldu.

OECD genelinde haftalık ortalama çalışma süresi 37 saat olarak belirlenirken, bu ortalamanın oldukça üzerinde kalan Türkiye, uzun mesai saatleriyle dikkat çekiyor. Haftalık en düşük ortalama ise 30,5 saat ile Hollanda’da kaydedildi.

Ayrıca haftada 60 saatten fazla çalışanların oranında da Türkiye ilk sıralarda. OECD ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 4,4 seviyesindeyken, Türkiye’de yüzde 15,1’e yükseliyor. Bu oranla Türkiye, Kolombiya’yı (yüzde 14,2) geride bırakarak birinci sırada yer aldı.

Türkiye’de haftalık yasal çalışma süresi, 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında çalışanlar için 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Bunun yanı sıra, 5953 Sayılı Basın İş Kanunu ve 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi çalışanlar için haftalık süre 48 saat; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi kamu çalışanları için 40 saat ve yer altı maden işçileri için 37,5 saat olarak uygulanıyor.

Uzmanlar, uzun çalışma saatlerinin iş verimliliği, iş sağlığı ve aile yaşamı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekiyor.